21 september 2010

På resande fötter

"Cd Juarez, Bibeln är sanningen - läs den" Gigantiska bokstäver på ett av bergen utanför staden.
Vi inledde vår trip norrut i Ciudad Juarez i Mexico, med gräns mot USA och staden El Paso på andra sidan. Denna stad anses vara en av de farligaste i världen. Förra året dödades fler människor i Ciudad Juarez än i Bagdad och Kabul tillsammans, platser i världen som vi brukar tänka på som våldsamma och farliga. Hittills i år har mer än två tusen människor mördats och under de dryga två dygn vi tillbringade där så mördades ytterligare några dussin, bland andra två trafikpoliser, två fotografer på en dagstidning, tre kvinnor i sitt eget hem och nio personer som var befann sig på en bar.

Ändå finns det närmare två miljoner människor som bor och lever här. De går upp på morgonen till en ny dag och går till jobbet som vanligt. Min svägerska Carolina som på morgonen arbetar på en högstadieskola och på eftermiddagen på en annan till exempel. Jag följde med henne under en arbetsdag och gjorde ett studiebesök i den mexicanska lärarverkligheten.

Vi såg Juarez genom bilrutan
Men efter jobbet går man inte ut längre, möjligen bara för att handla på någon av alla de stora supermarkets som finns här. Vi såg Juarez genom bilrutan och staden visade upp stängda barer, diskotek och affärslokaler på det som brukade vara huvudgatan i centrum. Los gringos, amerikanarna, kommer inte hit längre för att festa på kvällarna, inte ens för att handla under dagtid.

Gränsen
På den amerikanska sidan

På andra sidan gränser ligger El Paso, Texas, USA. Den hårt bevakade gränsen kan passeras via tre broar för fordonstrafik och fotgängare. Vi hörde till den senare kategorin och eftersom det var långhelg i Mexico var också kön för att gå över gränsen också just det, lång alltså. Lyckligtvis slöjade några moln solen i den trettiogradiga värmen för någon skugga hade inte funnits att få. Efter dryga två timmar fick vi visa upp våra pass, scanna väskorna och till slut träffa Nancys moster och kusin på andra sidan.
Människor i kö för att passera.

El Paso är som en förlängning av Mexico på amerikanskt territorium. Allting är större dock, bilarna, husen, restaurangerna och shoppingcentra. I motsats till Juarez är detta en av de städer i USA med lägst brottslighet så här vågade vi oss på ett varv i centrum vilket visade sig bestå av några kvarter marknad för diverse "made in China" artiklar och billig kläder. 
Exponering av jeansmodeller på trottoaren.
Tepito - en ökänd pirat och hälerimarknad i Mexico City, nu även i El Paso

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar