17 april 2011

Förmodat skyldig

Egentligen har jag ingen lust att skriva det här inlägget. Bloggen var tänkt som ett sätt att berätta för vänner och bekanta i Sverige, och andra människor som lyckats hitta hit, om våra öden och äventyr i Mexiko. Men jag kan inte blunda för vad som händer i detta land som jag älskar, med dess varma öppna folk som allt mer stänger in sig bakom galler och taggtråd när rädslan och skräcken breder ut sig.

Den proteststorm som startades av poeten Javier Sicilia efter mordet på hans son och sonens kamrater uttrycker det som många mexikaner känner. Huvudparollen lyder Estamos hasta la madre! vilket är svårt att översätta till svenska och parollen 'Vi är utledsna!' låter väldigt mjäkig. Men det är vad det mexikanska civila samhället försöker tala om de styrande. Att de är utledsna på dödandet (35 000 de senaste fem åren), att de är utledsna på våldet, på korruptionen, på rättslösheten.

President Calderón har försökt tackla vågen av protester genom att verka lyssnande. Han har haft ett enskilt möte med Javier Sicilia i sitt residens men han säger också att han inte tänker vika en tum från sin hårt militariserade strategi för att bekämpa "el narco" och att det inte finns några alternativ. Under en presskonferens bad presidenten det civila samhället att rikta sina protester mot 'de riktiga brottslingarna' istället för mot myndigheterna. Problemet är att man inte kan demonstrera mot maffian, man kan däremot kräva att staten fyller sin absolut mest grundläggande funktion. Den att skydda sina medborgare.

I veckan som gick läste jag i pressen att militären har arresterat en 'förmodad skyldig' till mordet på Javier Sicilias son och de sex andra som hittades i en bil i Temixco utanför Cuernavaca för snart tre veckor sedan. En 25-årig man visas upp för pressen, uppenbarligen torterad, och erkänner sin inblandning i mordet med en historia som på flera punkter inte verkar stämma med vad som tidigare varit känt. Versionen om att militären skulle ha hittat honom bakbunden och torterad i en bil avviker på en mycket viktigt punkt från kartellernas modus operandi, han var nämligen vid liv. Samma militärer stormade in i ett hus i norra delarna av Cuernavaca, med den misstänkte så att denne kunde bekräfta att det var mordplatsen. Husets ägare säger till pressen:

"De hade med sig en ung man med ansiktet sönderslaget som försäkrade att här hade de dödat ungdomarna som lämnades i Temixco, men nej, det här är min bostad och därför har jag upprättat en anmälan hos åklagarmyndigheten."

Pressen är stark på myndigheterna att lösa mordet på de sju i Temixco. Det civila samhället verkar, av att döma från reaktioner på Facebook, dock inte köpa historien om gripandet av en 'förmodad skyldig'. Sicilias advokat är också mycket tveksam till militärens gripande.

Presunto culpable, förmodat skyldig, är namnet på en dokumentärfilm som visades på biografer i Mexico för ett par månader sedan. Den handlar om fallet med en ung man som anklagas för ett mord. I Mexiko, till skillnad från vad som är praxis i de flesta rättsstater, anses man nämligen vara skyldig till motsatsen är bevisad och i det mexikanska rättssystemet verkar detta vara näst intill omöjligt. 95% av de som anklagas döms och i 92% av fallen faller domarna enbart på vittnesuppgifter helt utan teknisk bevisning enligt uppgifter i filmen.

Det ironiska i historien med dokumentärfilmen är att några dagar efter premiären utfärdade en domare i Mexico City en order om att den inte skulle få visas. Filmen togs bort från biograferna under några dagar innan en annan instans i rättsväsendet fann att det inte fanns laga grund att förbjuda den. Man skulle kunna tro att en viss Kafka har skrivit manus men det är nog så att den mexikanska (o)rättvisan är just så absurd. Här en länk till den första delen av dokumentären med text på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar