08 oktober 2010

SF del 1

Santa Fe, New Mexico
Vi lämnade värmen i Las Cruces för en kylig utflykt till delstatens administrativa centrum, huvudstaden Santa Fe där vi möttes av 16 grader och regn på dryga två tusen meters höjd. Staden grundades av spanjorer på i slutet på 1600-talet och de spanska rötterna gör sig påminda via alla de informationstavlor som talar om hur gammalt allting är. Fyrahundra år är väldigt gammalt i USA, äldre än nationen själv. Här finns bland annat landets äldsta kyrkobyggnad.

En udda semesterbild - familjen inne på delstatskongressen, kusin Carlos kommande arbetslplats.
 Förutom att inhysa amerikansk politik med allt vad det innebär av omringande lobbygrupper, media etc, lever staden på turism. Nu hade vi kommit så långt ifrån gränsen att den lilla vagnen som sålde carnitas vid torget hade en lite skylt som förklarad vad denna mexikanska maträtt består av. Carne betyder kött och diminutivändelsen i plural -itas ger då betydelsen "lite kött" som serveras i en tortilla, i dagligt tal kallat en taco.

Turisterna var i huvudsak amerikaner och äldre, många pensionärer reser runt i sina husbilar, RV (Recreational Vehicle), ofta med en bil på släp. Bilen, ofta en Jeep eller SUV, används till dagsutflykter då husbilen står parkerad. Bensinen kostar mindre än fem kronor per liter.

La Fonda - hotellet vi bodde på i adobe stil

Det som lockar turisterna till Santa Fe är, förutom det indianska hantverk, ofta med turkos, som säljs i både butiker och på gatan, staden själv. Det finns hårda lokala lagar och föreskrifter för att bevara arkitekturen. Den högsta byggnaden i centrum var det hotell på tre våningar vi bodde på. Här finns USAs äldsta offentliga byggnad, från tiden då här var en spansk koloni. Det ursprungliga byggnadsmaterialet adobe har fått ge namn till den arkitektoniska stilen vilken syns även i modernare konstruktioner då stuprör fått ersätta de utstickande träbalkarna.
Buckhorn burger serverar den sjunde bästa burgaren i Amerika
På väg tillbaka till Las Cruces stannade vi för att äta hamburgare på "The Buckhorn burger" i den lilla hålan San Antonio. Vi träffade kocken, Bobby Olguin, som berättade att det varit några svenskar som besökt hans restaurang för att spela in någon form av reklam med anspelning på den "Green Chili Cheese Burger" som gjort både kock och restaurang berömd. Det anses vara den sjunde bästa burgaren i USA, det ni!

Kocken har en egen show på en matkanal och säljer första säsongen på DVD.

2 kommentarer:

  1. hej!
    just nu har jag faktiskt lyckats läsa din blogg för första gången, jätteintressant! ska försöka följa era äventyr!Ni ser ut att må bra ...fast Gabriel ser lite skeptisk ut ibland...kram

    SvaraRadera
  2. Häftigt med alla dessa resmål ni får uppleva. Roligt att läsa om. Ser fram mot en hamburgare i denna stil. Om ni har lite cchili med er hem. /Jan

    SvaraRadera