14 oktober 2010

SF del 2

San Francisco, California

Golden Gate bron sticker upp ur dimman.
Staden välkomnade oss med ett par dagars indiansommar. Hösten är på ingång även på dessa breddgrader och det i en stad som kallas "Fog city" och är känd för sitt ombytliga klimat med kalla vindar från havet. Dimman såg vi och ur den stack de ökända pelarna på Golden Gate bron upp. Den kom också svepande in över oss, fuktig och rå, på väg tillbaka från en kvällspromenad på andra sidan bukten där vädret i allmänhet är något stabilare än på den halvö där staden San Francisco är beläget. Mer än en stad i sig är San Francisco en del av the Bay Area, tillsammans med Oakland och San José som andra större städer samt ett antal mindre orter och förorter. Själva uppehöll vi oss först i Albany och senare Lafayette varifrån vi gjorde dagsutflykter.

Korsningen som givit namn till området.
Den första av dessa gick till Haight-Ashbury, det område som 1967 såg hippierörelsen födas. Kvar idag för turisterna finns mängder av små butiker som säljer batik, orientaliska hantverk och rökelse. En och annan second-hand butik, eller "vintage" som det heter med ett finare ord, bjöd på fynd och i en övervintrad anarkistisk bokhandel hittade jag "Anarchism and Education - a philosophical perspective" som fick bli min souvenir.

En lite mer genuin bohemisk atmosfär fann vi då på Telegraph Street i Berkeley. Gatan erbjuder i stort samma utbud av affärer som Haight street men med färre turister och ett stort inslag av studenter från det närliggande universitetet som gjord den lilla staden världsbekant. Dessa är säkert en orsak till att prisbilden är något lägre än det turisttäta Haight och här fanns fler antikvariat och en mycket stor och välsorterad skivaffär med både nytt och begagnat, Rasputin Music.


Under vår resa i Amerikas Förenta Stater har vi hela tiden bott hos släkt och vänner. Förutom trevliga återseenden och insparade hotellnotor innebär det också att vi har lokala guider till traktens sevärdigheter och kan få upptäcka vad gängse turist som navigerar efter guideboken går miste om. I Albany tog vår värd och ciceron Anders Burman med oss på en promenad ut på en udde i bukten. Denna lilla halvö intill galloppbanan är ett populärt promenadstråk för hundägare och fågelskådare och här bor också en del människor som av olika skäl valt en alternativ livsstil. Staden har haft planer på ett "rensa upp" området men invånarna i Albany protesterade och bohemerna bor kvar i tält och hyddor. Här hamnade vi i en skulpturpark där de okända konstnärerna använt sig av drivved och gammalt skrot i sina skapelser.





Från Albany förflyttade vi oss ytterligare några miles från kusten till den lilla orten Lafayette där vi stannade några dagar hos Nancys gamla kompis från Civac som hon inte träffat på 14 år. Här höll vi oss mest hemmavid, vilade oss och blev lindrigt förkylda men vi gjorde tog ändå en tur in till San Francisco för att besöka Chinatown, det största i USA efter det på Manhattan.

Porten till Chinatown
Kulörta lyktor på huvudgatan i Chinatown.
Chinatown bestod av en massa butiker som sålde kinesiskt hantverk av olika slag och kvaliteter till olika priser. Därutöver fanns en mängd restauranger som serverade kinesisk och asiatisk mat. Jag måste tillstå att jag ätit godare kinamat i Sverige men det kaffe som vi beställde efter maten var en spännande överaskning. Kaffet bryggdes i en liten metallbehållare ovanpå ett glas med kondenserad mjölk i botten. När kaffet runnit ner rör man om innehållet och häller upp det i ett glas med is. På så sätt får man en söt, kall dryck med smak av starkt kaffe. Inte alls dumt. Detta sätt att dricka kaffe på visade sig dock härstamma från Vietnam snarare än Kina.
Kaffet bryggs ner i ett glas med kondenserad mjölk

Bryggarapplikationen sett underifrån

Kaffeblandningen hälls över is och dricks kall.
Det blev tyvärr aldrig något av det besök på Alcatraz som jag hade hoppats på men då har vi å andra sidan någonting kvar till nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar