Berget Tepozteco - I mitten och lite till höger längst upp på berget skymtar man pyramiden som en vit sockerbit. |
Här bor också många gringos och många i Mexikos kulturelit har hus här. New Age och hippies blandas med starka lokala traditioner vilket snart kommer att intensifieras med firandet av el carnaval om några veckor. På berget Tepozteco finns en pyramid från 1100-talet och en utsikt utan dess like för den som tar sig den drygt timslånga vägen upp längs stigar och stegar. Berget sägs också vara en utmärkt plats för att skåda ufon och många tar sig hit på vår- och höstdagjämning för att genom olika ritualer, eller bara solbada, ta till sig av den flödande energin. Och nog får man tillstå att det är något magiskt över bergsformationerna och naturen omkring. Det sägs att Gud täljde bergen i Tepoztlán för hand då jorden skapades.
Marknadsgatan där lokalt och regionalt hantverk blandas med plastartiklar från Kina. |
En annan anledning att besöka Tepoz är maten och det är marknaden som gäller. Quesadillas, tlacoyos, gorditas och tacos, genuin mexikansk mat när den är som bäst. Utbudet i de olika stånden är ungefär desamma men det som slog mig som en nyhet var du olika såserna man skyltade om. Mangosås, tamarindsås, hibiskussås, sås på jordnötter, på annanas och på, just det... chapulines gräshoppor.
Gräshoppor rostas på "el comal" foto: David Marquez |
Den sistnämnda var helt okej och vi lyckades till och med snappa upp receptet:
1 sardinburk (standardmått) rostade gräshoppor
1 hackad lök
Några vitlöksklyftor
1 näve chile de arbol
lite vatten och kör allt i mixern.
Cecina - saltat nöttkött, kan avnjutas med nämnda salsa. Foto: David Marquez |
Kyrkan och det gamla klostret |
Bönmosaik som visar hjältarna från självständigheten för två hundra år sedan... |
... och general Emiliano Zapata som försökte ställa saker till rätta hundra år senare. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar