30 november 2010

Fiskfestival i Coatetelco

Solnedgång över La laguna de Coatetelco.
Den numera bilburna familjen Suecanos gav sig ut på söndagsutflykt till den lilla orten Coatetelco för att besöka den tioårs jubilerande Feria del pescado, Fiskfestivalen. Byn ligger vid en liten sjö där det har fiskats sedan urminnes tider och festivalen uppkom för att bevara och föra vidare de traditioner som varit förknippade med livet på runt sjön.
Huentle a los airecitos - offergåvor vid sjöstranden.
Två gånger om året firar man Teopiski, först i juni då man genom cermonier och ritualer ber om god skörd efter att sådden är avklarad, och sedan i november då man tackar för det man kunnat skörda. En högtid inte helt olik amerikanernas tacksägelse alltså men i Coatetelco är det inte kalkon utan fisk, främst Tilapia som här i Mexico kallas för mojarra, som står på bordet.

Stekt mojarra - eller det som blev kvar.
Förutom mat och dryck såldes lokalt och regionalt hantverk samt ekologiska produkter på en liten marknad och på scenen blandades indianska danser (danza prehispanicas) med folkmusik. Framåt eftermiddagen var det dock baktakten som dominerade när lokala förmågor värmde upp för dragplåstret, den chilenska reggaesångerskan Moyenei som tillsammans med Roco Pachucote från den mexikanska gruppen La maltida vecindad y los hijos del quinto patio utgör Sonidero Meztizo. Vi fick en pratstund med artistparet efter uppträdandet som berättade om en planerad turné i Europa nästa sommar så håll utkik.
Moyenei

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar