18 augusti 2010

Sueco + Mexicano

Suecano, en sammanslagning av spanskans "sueco" för svensk och "mexicano" för mexikan. Det skulle man kanske kunna kalla mig. "Sue" - svensk från början men sedan 14 år tillbaka även "cano" sedan jag kom till Mexico som 18-åring för första gången.

Lika länge har jag också känt min fru som är född i Mexico och bodde de första två tredjedelarna av sitt liv i den femte solens land. Men hennes epitet blir svårare och med samma logik borde det börja med "Mex", men hur fortsätter man? Mexeca? (får indianska konnotationer), Mexi-Sueca? (Då är ju hela "Sverige" med), Mexichueca, kanske? (Chueco=skev på spanska).

Den yngste familjemedlemen, nio månader gamle Gabriel, är ännu ett oskrivet kort då det gäller kulturell & social präglan. Om han blir en "Suecano" "Mexichueco" eller en kosmopolit med multikulturell kompetens får framtiden utvisa...

... men han gillar lime (limón) och tortilla doppad i buljongen från de kokta bönorna.

5 kommentarer:

  1. chidas sus fotito profe! no entiendo un carajo pero si que contabas sobre la concha en argentino..jajaja

    salut

    Adriana

    SvaraRadera
  2. si falta una traducción al español..
    //

    SvaraRadera
  3. Trevligt initiativ med bloggen. Skall bli kul att följa er vistelse "over there" i nästintill realtid.

    Aha, "Sue" = svensk. Det är alltså det Johnny Cash sjunger om i "A Boy Named Sue"...

    Transatlantiska hälsningar
    Jonas

    SvaraRadera
  4. Me gusto el nombre Nnsss SUECANO pos el gabriel y el oliver es lo que son. ME gustan tus fotos sigue subiendo mas.... y comete una conchota de chocolate por mi!!!
    BEso MALE

    SvaraRadera
  5. Spännande. Hamnade här av en slump på min jakt på utlandsbloggande svenskar och vill förstås inte gå utan att lämna en kommentar.

    Har lagt till er blogg i min samlade länklista som bara växer och växer, hoppas det är ok. Kul att det finns så många bloggande svenskar som bor runt om i världen.

    http://swaussie.blogg.se/2011/march/svenskar-pa-vift-uppdaterad.html

    SvaraRadera